Suunnittelufoorumi – Elinvoimaa kumppanuudella 9.12.2016

”Maakuntakaavan tulisi entistä voimakkaammin keskittyä elinvoimaisuuteen ja sitä edistäviin toimiin”

Tähän, maakuntakaavaluonnoksesta saadun palautteen ehkä keskeisimpään viestiin haimme vastauksia 9.12. Suunnittelufoorumissa – ”Elinvoimaa kumppanuudella”.

Toimintaympäristöt muuttuvat nopeasti ja alueiden elinvoimaisuutta edistävien keinojen on pysyttävä mukana muutoksessa. Suunnittelufoorumissa pohdittiin yli suunnittelu- ja hallintorajojen miten pitkän aikavälin strategiat sekä suunnitelmat kohtaavat ja muuttuvat konkretiaksi.

Aamupäivällä keskusteltiin alueiden vetovoimaisuudesta – mitä se eri näkökulmista tarkoittaa ja miten tavoitteet muutetaan todellisuudeksi. Miten varmistetaan ”punaisen langan” säilyminen visiosta viimeiseen katukiveen? Muuttuvat rakenteet haastavat meitä tarkastelemaan asioita uusista näkökulmista, ja suunnittelu- ja toteutusketjujen toteutumiseen tarvitaan avointa yhteistyötä. Lopputuotteeksi haluamme viihtyisän ja toimivan ympäristön kaikille asukkaille ja toimijoille.

Sanotaan, että hyvin saavutettavilla alueilla ja yrityksillä on paremmat edellytykset menestyä. Varsinais-Suomi on osa pohjoista kasvuvyöhykettä, jonka kehittäminen ja profilointi ovat käynnistyneet. Mitä mahdollisuuksia kasvuvyöhykkeiden kehittäminen tarjoaa siihen löyhemmin liittyville alueille? Saavutettavuuteen vaikuttaa nyt ja tulevaisuudessa yhä enemmän perinteisen liikenneinfran lisäksi digitalisaatio, jonka tarjoamia mahdollisuuksia kartoitetaan kiivaasti. Tarjoavatko älykkäät ratkaisut mahdollisuuden koota sirpaleina levittäytyvät vetovoimatekijät aivan uudella tavalla yhteen – ja ovatko ne tulevaisuuden kulmakivi alueiden elinvoimaisuuden edistämisessä?

Ohjelma

Tilaisuudessa pidetyt esitykset:

Alueiden vetovoima ja Varsinais-Suomen suunnat
Yhteensovittava suunnittelu – ihminen keskiössä
Case Turku Yleiskaava 2029
Maakuntakaavoituksesta strategisempaa
Case Loimaa Keskustan kehittäminen
Mitä ongelmaa ratkaisemme (Karen Harris: Life After Smart Cities)
Pohjoinen kasvuvyöhyke
Tunnin juna
Suunnittelu muutoksen keskellä
Hyperloop

Lisätietoja:
maakunta-arkkitehti Kaisa Äijö
p.044 0304 071
etunimi.sukunimi(at)varsinais-suomi.fi

 

Kuva: Pexels.com CC0 Licence