Ruokateemaa älykkäästi, lähtölaukaus yhteiskehittämiselle

Lähtölaukaus ruokateeman älykkään erikoistumisen kehittämiseen: ”Innovatiiviset ruokaketjut – Nyt!” -webinaari 11.2.2021

Torstaina 11.2. pidettiin lähtölaukaus Varsinais-Suomen älykkään erikoistumisen teemalle ”Innovatiiviset ruokaketjut”. Webinaaritilaisuuden aluksi hahmoteltiin yhteistyön rakenteita. Salla-Maria Lauttamäki Varsinais-Suomen liitosta kertoi yhteistyön strategisesta taustasta ja älykkään erikoistumisen perusajatuksesta, jota EU toteuttaa alueellisessa kehitysstrategiassa ja investointiallokoinnissa. Seuraavaksi Miia Paananen Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimistosta valotti Euroopan unionin kehitystoiminnan verkostojen toimintatapoja ja esitteli muun muassa ERIAFF -verkoston (European Regions for Innovation in Agriculture, Food and Forestry), johon Varsinais-Suomi on liittymässä mukaan. Paavo Kosonen Turun yliopistosta puhui tämän jälkeen yritys-yliopistoyhteistyön mahdollisuuksista. Muun muassa EU:n Green Deal -rahoitus (esimerkiksi Horisontti Eurooppa -ohjelmasta) tarjoaa mittavia rahoitusmahdollisuuksia teemakohtaisten haasteiden ratkaisemiseen. Näissä yhteistyöllä erilaisten organisaatioiden kesken on suuri painoarvo, ja yhteistyö on usein edellytys rahoituksen saamiseen. Esitykset:

  1. Yhteistyön maakunnallisesta strategisesta taustasta (pfd-tiedosto), Salla-Maria Lauttamäki (Varsinais-Suomen liitto)
  2. Kv. yhteistyö ja EU-hankemahdollisuudet (pdf-tiedosto), Miia Paananen (Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimisto)
  3. Yritys-tutkimus-kehittäjä -yhteistyö innovaatioiden lähteenä (pdf-tiedosto), Paavo Kosonen (Turun yliopisto)

Varsinais-Suomen ruokaketjujen innovatiiviseen kehittämiseen tunnistetut 6 teemaa saivat tämän jälkeen kukin vuorollaan esittelyn. Puhetta johti alueelta tunnistettu kyseisen teeman asiantuntija, nk. teeman veturi. Kärkiteemojen esittelyissä vastattiin muun muassa siihen, mistä teemassa on kyse, miksi se on tärkeä mahdollisuus ja minkälaisia aktiviteetteja siihen liittyen on käynnissä?

  1. Kiertotalousratkaisut, Riikka Leskinen (Valonia)
  2. Uudet, ilmastokestävät viljelykasvit (pdf-tiedosto), Marjo Keskitalo (Luke)
  3. Mittaaminen & datan hyödyntäminen (pdf-tiedosto), Laura Forsman (Turun yliopisto) & Hilkka Halla (Yrityssalo)
  4. Lyhyet ketjut, alustatalous ja uudet liiketoiminta-mallit (pdf-tiedosto), Johanna Mattila (Brahea-keskus, Turun yliopisto)
  5. Kalatalous (pdf-tiedosto), Maria Saarinen (Saaristomeren kalatalouden toimintaryhmä)
  6. Ruoka-matkailu & ravintolat (pdf-tiedosto), Sari Lintula (Turku Business Region)

Kommenttipuheenvuoro kuultiin Timo Metsä-Tokilalta Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta. Hän korosti agrifood-alan merkitystä Varsinais-Suomen aluekehitykselle.

Ruokajärjestelmä on parhaillaan suurten mullistuksen keskellä. Innovaatiot, joilla valmistetaan riittävästi ravinteikasta ruokaa, kestävästi ympäristön ja sosiaalisen hyvinvoinnin kannalta kehitetään seuraavan kymmenen vuoden aikana. Nyt on aika kääriä hihat ja ryhtyä yhdessä hommiin!

Lisätietoja:
FoodTech Platform Finland

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.