Yrityssalo on Salon kaupungin omistama osakeyhtiö, joka palvelee yrittäjäksi aikovia ja jo toimivia yrityksiä. Yrityssalon kehittämispäällikkö Maija Pirvolan vastuualueena ovat erityisesti matkailuasiat ja yritysverkostot, ja hän on aktiivinen toimija myös Varsinais-Suomen matkailufoorumilla. Yhteistyö ja verkostoituminen ovat muutenkin erottamaton osa Maijan työympäristöä Salo IoT Campuksella, joka on innostava kokoelma yritysmaailmaa, tutkijoita ja oppilaitosväkeä, yhteisenä tavoitteena rakentaa älykkään tulevaisuuden teknologioita.

Ammattitaito kasvaa verkostoissa

Kumppanuuteen tiukasti nivoutuvasta verkostoitumisesta puhutaan tänä päivänä paljon. Moni ymmärtää sen mahdollisuudet ja hyödyllisyyden, mutta samalla saattaa pitää toteutusta hankalana. ”Harva meistä kokee olevansa hyvä verkostoituja. Itse voin todeta, että verkostot syntyvät vuosien varrella ja niiden ylläpito on pitkäjänteistä toimintaa. Verkostoituminen on muun muassa tiedon jakamista ja välittämistä, toisen henkilön, organisaation tai yrityksen sparrausta ja tukea”, Maija toteaa.

Vaaditaan siis avoimuutta ja valmiutta tavata uusia ihmisiä ja halua tutustua heihin. Samalla oma osaaminen kasvaa ja ammattitaito kehittyy. Maija painottaa kuitenkin, että verkostoitumisessa luottamus on avainasemassa. Ihmiset luottavat ensisijaisesti ihmisiin, jotka he jo tuntevat entuudestaan, joko suoraan tai toisen luotetun henkilön kautta. Luottamuksen saavuttaminen on paljon helpompaa vahvan verkoston avulla.

Laajempaa ilmiöiden ymmärrystä

Varsinais-Suomen matkailutoimialan kehittäminen on tällä hetkellä erittäin vireää ja perustuu monipuoliseen yhteistyöhön. Verkostoituminen on sektorilla osa arkea, ja Maijan mielestä motiivikin on selvä: ”Koen, että omaa osaamista on hyvä jakaa ja siitä tulee olla ylpeä – kun tarjoat pyyteettömästi omaa apuasi, kantaa se usein hedelmää tulevaisuudessa. Parhaimmillaan koen sen olevan tiedon ja hyvien käytäntöjen jakamista ja yhteistyötä erilaisissa tapahtumissa.”

Toisinaan yhteistyön moottorina voi olla yhteinen hanke. Yrityssalo on rakentanut pitkäjänteisesti monenlaisia kumppanuuksia Salon alueella ja tehnyt tiivistä yhteistyötä matkailun kehittämisen osalta Metsähallituksen ja Kemiönsaaren kunnan kanssa. Nyt Coastal Bootcamp -matkailuhankkeessa on mukana myös Paraisten kaupunki.

Hankeyhteistyössä suurimmat hyötyjät ovat yritykset, jotka ennakkoluulottomasti lähtevät verkostoitumaan yli kunta- ja maakuntarajojen. Yrityksille yhteistyön tavoitteet ovat usein liiketoiminnallisia, kun taas muilla organisaatioilla motivaattorina voi olla joku muu tekijä. Maija muistuttaa, että erilaisista lähtökohdista huolimatta laaja yhteistyö auttaa aina perspektiivin ja ymmärryksen laajentamista: useat tutut ja tutuntutut auttavat ymmärtämään ilmiötasolla vallitsevia trendejä sekä yhteiskunnan ja organisaatioiden tilanteita.

Varsinaissuomalainen periksiantamattomuus kantaa

Kaikkein parasta Varsinais-Suomessa on Maijan mukaan monipuolisuus. Täällä on helppo tutustua uusiin ihmisiin, yritysten mielenkiintoisiin tarinoihin ja innovatiivisiin tekijöihin. Asuminen on helppoa ja kustannustaso suhteellisen alhainen.

Varsinais-Suomen vahvuus kumppanuuden osalta on Maijan mukaan vahva tahtotila menestyä. ”Me olemme jokseenkin hajallaan, mutta jokainen ymmärtää sen tosiasian, että yhdessä olemme vahvempi ja kiinnostavampi kumppani myös muille. Lisäksi meillä on paljon yhteistä historiassa ja olemme kokeneet yhteisiä haasteita esimerkiksi laskusuhdanteen ja rakennemuutosten aikoina, mikä osaltaan on yhdistänyt meitä ja opettanut periksiantamattomuuteen”, hän toteaa. Rohkeita askeleita tulevaisuuteen pitää ottaa jatkossakin.

Maija Pirvolan haastattelun pohjalta tekstin toimitti Salla-Maria Lauttamäki.