Keijo Koskinen: Kumppanuuteen tarvitaan pitkäjänteisyyttä

Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen Bastumaster Keijo Koskinen työskentelee Yrityskehittämö Bastun koordinaattorina. Bastun tavoite on edistää kiertotaloutta ja rakentaa Turun alueelle 6. aallon – eli älykkäiden energiateknologioiden – yritystoimintaa. Erityisesti uutta virtaa Bastun avulla halutaan materiaalien ja energian älykkääseen käyttöön liiketoiminnassa. Keijo on aktiivinen toimija myös Varsinais-Suomen kumppanuusfoorumin luonnonvarafoorumilla.

Varsinaissuomalainen kumppanuus on samaan hiileen puhaltamista

Keijon mukaan varsinaissuomalainen kumppanuus on ennen kaikkea joukko hyviä tyyppejä, joiden kanssa on ilo tehdä työtä entistä paremman kotiseudun puolesta. Työkaverit ovat yrittäjiä, yliopistoväkeä, hallintoa, kansalaisia ja monenlaisia hienoja osaajia. ”Kumppanuus on yhteistyötä, jossa puhallamme samaan hiileen, haemme fiksuja tulevaisuuden ratkaisuja ja parannamme samalla nykyisten ja tulevien sukupolvien elämänlaatua”, hän sanoo.

Työssään Bastussa Keijo on ollut mukana järjestämässä jo yli 40 työpajaa. Teemafokusoituina sarjoina järjestetyissä tilaisuuksissa toimijat ovat kohdanneet uusia kumppanuuksia, tutustuneet uusiin tekemisen mahdollisuuksiin ja arvonluonnin tapoihin. Mukana on iso joukko seudun toimijoita, ja Bastu onkin Suomen ja kansainvälisessäkin mittakaavassa hieno esimerkki uudenlaisesta tekemisen tavasta. Se toimii saman aikaisesti aluekehittämisen työkaluna, osaajien tilannekuvafoorumina ja yhdistäjänä, potentiaalisena rahoittajien ja ideoiden yhdistäjänä ja yliopistolähtöisten innovaatioiden edistäjänä.

Sielun ja ruumiin ravintoa ja ystävyyksiä kotiseudulta

Varsinais-Suomi on Keijon synnyin- ja kotiseutu. Se merkitsee ennen kaikkea lähellä olevaa luontoa, hetkiä metsässä ja meren äärellä yksin ja läheisten kanssa, sekä rauhallisia lenkkejä juosten ja pyörällä. Varsinais-Suomesta löytyy myös sopivan kokoisia siistejä ja kiinnostavia kaupunki- ja kylämiljöitä ja tapahtumia: ”Se merkitsee työtä, juuria, tulevaisuutta, kulttuuria – sielun ja ruumiin ravintoa. Paikkaa jonne on aina turvallista palata”, hän kuvailee.

Varsinais-Suomesta ja nykyisestä työstään Keijo mainitsee vielä sen, miten hienoa on, että voi olla tekemisissä älykkään ja moniosaavan porukan kanssa, joka on motivoitunut etsimään mahdollisia tulevaisuuksia ja reittejä sinne. Motivoivaa on erityisesti se, että voi omalla panoksellaan vaikuttaa resurssiviisaan maailman rakentamiseen yhdessä verkoston kanssa. Monista kollegoista on tullut ystäviä, joiden kanssa Keijo viettää mielellään aikaa myös töiden ulkopuolella.

Rakennetaan yhteinen hyvä tulevaisuus

Meillä Varsinais-Suomessa on vahvaa osaamista ja ainutlaatuisia resursseja, joita voidaan uusintaa ja uudistaa erilaisina yhdistelminä ja hyödyntää kestävästi. Projekteja tulee ja niitä menee, mutta verkostot säilyvät. Bastu-verkostossa itse kukin voi kokea osallistuvansa kestävän ja merkityksellisen tulevaisuuden rakentamiseen. ”Tämä porukka on kohta kolmen vuoden jumpan jälkeen sisäistänyt hyvin sen, että tulevaisuus on luotava itse!”, Keijo iloitsee. Vain näin voimme vaikuttaa ainakin joiltakin osin – joskus merkittävästikin – siihen, millaiseksi se muotoutuu.

Ja kun alueen toimijat ovat kumppanuudessa aktiivisia, hyviä aikomuksia aletaan elää ja tehdä todeksi. ”Viestini kumppanuustyöhön on se, että panostetaan porukalla ja pitkäjänteisesti asioihin, joiden haluamme etenevän.” Mikä voisi olla tärkeämpi tavoite kuin yhteinen hyvä tulevaisuus?

 

Tekstin on Keijo Koskisen haastattelun pohjalta toimittanut Salla-Maria Lauttamäki.